За останні п’ятдесят років, громадськість була засипана пропагандою про переваги рослинного масла. Свиняче сало, яловичий жир і вершкове масло звинуватили у вмісті високого рівня холестерину. Вони стали причиною серцевих нападів, раку, ожиріння тощо. Більшість з них ми вживаємо після обробки при високій температурі, яка окисляє чутливі поліненасичені жири і сприяє виробленню вільних радикалів, що викликають ряд захворювань шлунково-кишкового тракту та можуть привести до безпліддя.
Фахівцями Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на виконання наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області №3031 від 17.09.2018 р. та наказу №3059 від 19.09.2018 р. проведено збір інформації щодо виробників масла солодковершкового.
Перевірено торгівельні мережі щодо якості та безпечності молочних продуктів. Всього обстежено 23 об’єкти, із них 13 закладів торгівлі, 4 заклада громадського харчування, 6 загальноосвітніх шкіл та ДНЗ.
На 8 об’єктах виявлено обіг фальсифікованого продукту. Припинено обіг масла солодковершкового та складено 6 актів про вилучення фальсифікованого продукту. Всього вилучено з обігу 25 пачок (по 200гр.).
Доведено до відома, під підпис, операторів ринку інформацію щодо виробників фальсифікованих молочних продуктів, а саме: лист від 7.09.2018 № 1124/6731 «Щодо реагування на факти фальсифікації молочних продуктів».
Електронним засобом зв’язку надіслано до сільських та селищної ради, з метою інформування закладів освіти та роздрібної торгівлі Нововоронцовського району, перелік виробників фальсифікованої продукції .
Разом з цим наголошуємо, що всі оператори ринку відповідно до ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» зобов’язані забезпечувати простежуваність та надавати інформацію, передбачену ст. 22 цього Закону, на вимогу відповідних органів контролю, а також вилучати або відкликати у визначених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.