Друк

Сьогодні під час Форуму місцевого самоврядування оголошено про новий етап реформи децентралізації, яка вважається найуспішнішою в державі. Так вважають не тільки авторитетні міжнародні експерти, а й жителі громад, які відчули на собі переваги змін. Нині децентралізацію зроблять незворотною, аби завершити об’єднання громад.

Для цього треба затвердити новий адміністративно-територіальний устрій, збалансувати фінансові ресурси і повноваження громад та законодавчо закріпити права і можливості об’єднаних громад. Нові місцеві вибори у 2020 році мають пройти вже на новій прогресивній адміністративно-територіальній основі, запевнив на форумі Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Основні кроки нового етапу децентралізації – остаточно завершити створення ОТГ до червня 2020 року. Ресурси місцевого самоврядування будуть відповідати їх повноваженням. Ефективна система адмінтерустрою буде трирівневою: громада, район, регіон (АРК; 24 області; міста Київ, Севастополь; 100 районів;1600–1800 громад). Зміни до Конституції закріплять права місцевого самоврядування. Буде запроваджено інститут префектів, який представлятиме державну владу в регіонах.

Нагадаємо, що реформа децентралізації відбувається вже п’ятий рік поспіль. На теренах Херсонщини на сьогодні створено 31 ОТГ з урахуванням тих громад, які очікують на призначення виборів. Згідно з Перспективним планом формування територій громад області, ухваленим у 2015 році, на теренах регіону мала б утворитися 41 ОТГ. Наразі триває етап добровільного об’єднання громад.

Олена НЕЧИПУРЕНКО.
Джерело: newday.kherson.ua

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter