Друк

У Нововоронцовській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Програмне РРО – альтернатива класичним». З платниками податків спілкувалась в.о. начальника Нововоронцовської ДПІ Новокаховського управління ДПС у Херсонській області Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Еліна Чубак.

Під час розмови з платниками було обговорені проблемні питання, які виникають у платників стосовно нових правил використання реєстраторів розрахункових операцій, а саме:

В чому полягає відмінність програмних реєстраторів розрахункових операцій від класичних? 

Відповідь: Закон відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО. Але це не заміна класичних РРО, це альтернатива для платників використовувати новітні РРО. У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися. Але у платників з’явилася додаткова можливість застосовувати інший, кардинально новий вид РРО.

Програмний РРО, це фактично програма, яка може буде встановлена на будь- який гаджет (смартфон, планшет, ноутбук, комп’ютер), перетворюючи його на касовий апарат.

У чому кардинальна відмінність? В тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку.

 У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватись на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

Платникам необхідно буде ознайомитись з програмним забезпеченням та навчитися їм користуватись до початку дії Закону. Як бути з цим?  

Відповідь: Для цього передбачений тестовий період. Указом Президента №761 від 17.10.2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб - підприємців» передбачено окрему норму - безкоштовне програмне рішення розроблене ДПС України і вже з початку січня 2020 року доступно для тестування.  

Саме в тестовому режимі у платників є можливість спробувати, як працюють програмні РРО. Можливо платники виявлять якісь недоліки або нададуть побажання. ДПС відповідно всі побажання бізнесу опрацює для того, щоб 19 квітня 2020 року всі платники податків отримали фактично безкоштовне повноцінне програмне рішення для «промислової» експлуатації.

Як працювати з програмним РРО коли Інтернет відсутній?

Відповідь: РРО буде працювати в режимі «офлайн» протягом 36 годин. В цей період розрахунковим документом будуть присвоюватися фіскальні номери, сформовані із діапазону фіскальним сервером. Номера з цього діапазону заздалегідь будуть зарезервовані. Протягом години після відновлення зв’язку копії створених в режимі «офлайн» розрахункових документів передаються на сервер податкової.

Шановні підприємці! Використовуйте можливість спробувати, як працюють програмні РРО у тестовому режимі. Не чекайте граничних термінів, відведених для переходу на нові моделі РРО.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter