Друк

Повідомляє відділ «Нововоронцовське бюро правової допомоги» Бериславського місцевого центру з надання правової допомоги

Маючи намір укласти договір оренди земельної ділянки сільгосппризначення, слід уважно підійти до питання встановлення його істотних умов: вивчити відповідне законодавство та проаналізувати отримані від іншої сторони документи (листи) щодо умов, які мають бути погоджені сторонами. Визначивши перелік істотних умов, надати їм належної форми – прописати в договорі так, щоб не було суперечності законодавчим приписам та домовленості сторін, а трактування таких умов було чітким, простим і однозначним. Нехтування цими правилами може призвести до судових спорів, які напевне призведуть до значних часових та матеріальних затрат.

Істотними умовами договору оренди землі є:

-об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
-строк дії договору оренди;
-орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Предмет та об’єкт договору. В даному розділі вказується земельна ділянка, яка передається в оренду, її цільове призначення, кадастровий номер, площа ( в умовних кадастрових гектарах), якісні характеристики земель за складом та видами угідь, наявність на ділянці об’єктів нерухомого майна та нормативно-грошова оцінка.

Термін дії договору. В даному розділі зазначається строк на який укладається договір, а також зміна умов договору та припинення його дії. Строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення строк дії договору не може бути меншим як 7 років, а меліорованих земель - не може бути меншим як 10 років.

Орендна плата. Законодавством визначено мінімальний розмір плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних ділянок (паїв) - не менше 3 % від вартості земельної ділянки (тобто від нормативно-грошової оцінки).

Права та обов’язки сторін. Даний розділ буде закріплювати права та обов’язки орендаря та орендодавця визначених у ст. 24 та ст. 25 Закону України «Про оренду землі», а також може доповнюватися своїми варіаціями за згодою сторін. У договорі обов’язково потрібно вказати про обов’язки орендаря своєчасно вносити орендну плату з користування земельною ділянкою; використовувати земельну ділянку за її цільовим призначенням; повернути орендодавцю орендовану земельну ділянку після закінчення оренди, якщо інше не передбачене договором або не погоджено сторонами у письмовій формі.

За згодою сторін у договорі можуть бути прописані і інші умови, наприклад про оброблення персональних даних. Отже, підсумовуючи вищевказане, потрібно перш за все відповідально підійти до процесу укладення договору. Не користуватися шаблонними договороми, а чітко прописувати та узгоджувати всі умови договору. Адже юридично грамотно складений договір оренди земельної ділянки буде гарантувати захист Ваших законних прав та інтересів, а також збереже нерви при виникненні спірних моментів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter