Друк

В районі розпочався посів озимих зернових культур.

Здійснюючи моніторинг за посівами в вегетаційний період 2019 року було встановлено помірний розвиток та агресивність хвороб на зернових культурах, що може призвести до широкого поширення їх і в наступному році.

З метою забезпечення ефективного захисту сходів від ураження шкідливими організмами особливу увагу необхідно звернути на якісне протруєння насіння озимих культур. Здійснюючі заходи з протруєння у першу чергу слід звернути увагу на насіннєву інфекцією та виходячи з результатів аналізу визначатись з фунгіцидним протруйником. Протруювання сучасними препаратами дозволяє знезаражувати насіння від збудників хвороб рослин, які передаються через насіннєвий матеріал і захищати насіння і проростки від збудників хвороб, які знаходяться у ґрунті.

За способом дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші, знаходячись на поверхні насіння пригнічують розвиток патогенів, які перебувають як на насінні, так і пригнічують розвиток хвороб навколо проростаючого насіння, другі — знезаражують його не тільки від зовнішньої ,а і від внутрішньої інфекції.

Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруюванні (більш ніж за 15 діб до сівби), а системні — при передпосівному (за 1-15 діб). Контактні протруйники при збільшенні тривалості дії на збудника значно посилюють захисний ефект. Токсичність системних протруйників продовжується навіть при проростанні насіння, пригнічуючи ріст збудників.

З метою підвищення стійкості рослин проти вірусних хвороб та інших шкідливих організмів одночасно з протруюванням насіння рекомендовано проводити обробки мікроелементами (сполуки добирають з урахуванням результатів агрохімічного аналізу ґрунту), а для регулювання росту, підвищення морозостійкості, посухостійкості та покращення фізіологічних показників – біостимуляторами росту.

За вимушеної сівби зернових після колосових попередників, насіння за 1-5 днів до сівби обов’язково обробляють інсектицидними протруйниками. Також це рекомендовано робити і при протруєнні всього насіння. Цей захід забезпечує токсикацію насіння, проростків та сходів протягом 2-3 тижнів і буде ефективним проти ґрунтових шкідників (дротяники, озима совка, та ін.), та шкідників сходів – хлібного туруна ( жужелиці), цикадок, попелиць, злакових мух.

Під час проведення захисних заходів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та залучати до роботи осіб, які мають допуски на право здійснення цих робіт.

О.М. Шаповал, державний фітосанітарний інспектор.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter