Друк

Джерело: znaj.ua

У МОЗ пояснили, як вберегти себе від небезпечної інфекції

У Міністерстві охорони здоров'я України нагадали про причини, симптоми та профілактику вірусу Коксакі. Відзначається, що саме зараз українці страждають від сезонного загострення цього захворювання.

У МОЗ застерігають бути особливо пильними до дітей, оскільки саме малюки до п'яти років найчастіше підхоплюють вірус Коксакі:

"Вірус Коксакі - це ентеровірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Найчастіше вірус підхоплюють діти до п'яти років. Насправді, Коксакі — це група вірусів із 30 активних ентеровірусів. Вони розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Інкубаційний період 7-10 днів", - повідомляє МОЗ.

Отже, вірус Коксакі передається двома шляхами: повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Інкубаційний період захворювання становить 7-10 днів. Зазвичай ентеровірусне захворювання привозять із подорожей іншими країнами.

МОЗ повідомляє симптоми вірусу Коксакі: кашель, висока температура, можливі розлади шлунку, головний біль, біль у м'язах, висипка.

Складність діагностування вірусу Коксакі полягає у тому, що його прояви схожі на більшість сезонних захворювань. Проте медики називають основну ознаку, яка безпомилково вкаже саме на цей вірус — симптом "рука-нога-язик". Для нього характерна висипка з водяних пухирців, які найбільше локалізуються у ротовій порожнині, між пальцями рук та ніг. У міністерстві зазначають, що висипка не потребує додаткового догляду, а в лікарню варто звертатися лише у разі запалення.

Вірус Коксакі має симптоматичний характер і тому не потребує лікування, борються лише з проявами хвороби, наприклад, з температурою вище 38.5. У разі появи симптомів вірусу рекомендовано звернутися до свого сімейного лікаря.

Задля профілактики захворювання лікарі рекомендують ретельно мити руки після відвідування громадських місць та прогулянок і не контактувати з хворими без спеціальних засобів безпеки, наприклад, рукавичок. Особливо уважними потрібно бути з малюками та не дозволяти їм тягти до рота побутові та інші речі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter