Друк

Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику. Він був заснований в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на цю проблему, підвищити інформованість щодо шляхів інфікування та розвіяти деякі міфи, закликати громадян вчасно здійснювати медичний огляд та проходити швидкі тести для виявлення антитіл ВІЛ людини.

02 грудня 2019 року Нововоронцовським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (далі – Центр) спільно з працівниками районного сектору з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України було проведено зустріч з лікарем – фтизіатром центральної районної лікарні та спеціалістом кабінету «Довіра». В заході прийняли участь умовно засуджені особи та ті, які повернулися з місць позбавлення волі.

Лікар – фтизіатр Ірина Бережна розпочала свій виступ з вражаючих статистичних даних, а саме: загальна кількість людей, які живуть з ВІЛ, в Україні сягає 377,6 тис., щороку діагностується від 2 – 3 тис. хворих на СНІД. Характерна пізня діагностика: хворі дізнаються про свій статус на 3 – 4 стадіях захворювання.
Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ – інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і в разі відсутності ефективної терапії закінчиться смертю хворого.

Також, Ірина Бережна наголосила присутнім про те, що ВІЛ передається: через кров та інші біологічні рідини, від ВІЛ – інфікованої особи до здорової при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, статевим шляхом – під час незахищених статевих стосунків, внаслідок передачі вірусу від ВІЛ – інфікованої матері до її дитини під час вагітності, пологів та годування дитини груддю.

ВІЛ не передається: при спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні, у лазні та сауні, під час поцілунків, при обіймах та рукостисканні, при чиханні та кашлі, через поручні, дверні ручки, столи, стільці, при укусах комарів чи інших комах.

Наприкінці заходу учасники також мали можливість пройти швидкий тест та дізнатись про свій статус вже за 15 хвилин. Спеціаліст кабінету «Довіра» надала кожному попередню консультацію щодо процедури встановлення статусу та анонімно протестувала бажаючих.

Наостанок всіма присутніми було зроблено висновок, що своєчасне звернення до лікаря, відповідальне ставлення до власного здоров'я неодмінно принесе позитивні результати та допоможе зберегти організм в здоровому стані.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – привід ще раз згадати про епідемію та поінформувати про нього оточуючих. Але найкраща профілактика – це щоденне дотримання необхідних правил здоров'я та виховання здорових звичок.

Цікава статистика для роздумів по області та району.

Всього ВІЛ – інфікованих по області – 4536 чол., по району – 74 чол., з них 19 – хворі на СНІД.

За 9 місяців 2019 року виявлено по області – 515, по району – 5, померло по області – 24, по району – 2 та 1 дитина.

Шляхи інфікування ВІЛ в області за даними офіційної реєстрації: 29,7% - при вживанні наркотичних речовин, 64,4% - статевим шляхом, 5,9% - вертикальним (діти).

На обласному диспансерному обліку знаходиться 258 дітей, з них 101 дитині встановлено діагноз ВІЛ – інфекція, у тому числі 13 дітям встановлено діагноз СНІД. На диспансерному обліку перебуває 2063 ВІЛ – інфікованих жінки, що становить 45,5% від загальної кількості офіційно зареєстрованих ВІЛ/СНІД хворих.

Нововоронцовський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter