Друк

Кожен із нас міркує над тим, який найкращий подарунок зробити на день народження мамі й татові, сестрі і братику, вчителю, коханій дівчині, хрещеним батькам, товаришеві, захиснику рідної Вітчизни – усім тим людям, котрих любите й шануєте над усе на світі. Вибір у швидкоплинний час такий великий, що, навіть, можна розгубитися або викласти гроші за подарунок, якому не завжди будуть раді. Напевно, таки правильно чинять ті, хто спершу погоджує із близькою людиною, що їй подарувати? Й хоча живемо в столітті повальної комп’ютеризації та гаджетоманії, надрукована у видавництвах цікава книга не припадає пилюкою ні у бібліотеках, ні у магазинах! А якщо книжкові фоліанти видані письменниками та авторами-початківцями Херсонського краю, земляки виявляють непідробний інтерес.

    

Чи не найчастіше останнім часом увагу читачів та гостей району та за його межами, без перебільшення, привертає увагу довідково-краєзнавча енциклопедія «НОВОВОРОНЦОВЩИНА – ПЕРЛИНА УКРАЇНИ» авторства українського письменника та журналіста Миколи Михайловича ГУРЕПКА. Наш земляк із 2017 р. журналіст всеукраїнської Інформаційної агенції об’єднання журналістів ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ» (головний редактор Сергій Іванович КОТ), м.Київ, член Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України, Національної спілки незалежних журналістів України, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Яра Славутича 2016 р. за роман «Тераріум», Херсонської обласної літературної премії ім. Миколи Куліша 2011 р. за роман «Неофеодали». А ще автор 16 прозових книг, - повістей, романів та краєзнавчих енциклопедій і книжок легенд. Він удостоєний державної нагороди, відзнаки Президента України, медалі «За працю і звитягу»(2018),Почесної грамоти Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом»(2010), нагрудного знака Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України»(2004), медалі МВС України «За сприяння органам внутрішніх справ України»(2007), відзнаки «За професійну працю» НСНЖУ та Всеукраїнського об’єднання журналістів ГО «Журналісти проти корупції»(2019), десятків інших нагород за журналістську та письменницьку працю.

Енциклопедія Миколи ГУРЕПКА про нашу малу батьківщину – Нововоронцовщину – літопис для майбутніх поколінь, справляє приємне враження, зворушує людські серця й заслужила високу оцінку як багатьох земляків, так і читачів в інших регіонах нашої держави. А втім, надамо слово декотрим із них.

ВОЛОДИМИР ШЕПЕЛЬ, директор СПП «Степове», орденоносець, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, заслужений працівник сільського господарства України, почесний професор Херсонського державного аграрного університету, член-кореспондент Української академії наук, с. Біляївка.

— Не одну повість та роман, а також краєзнавчі книжки, зокрема, три (!) енциклопедії, видав наш земляк, талановитий письменник і журналіст Микола Гурепко. Книги зі задоволенням читали не лише у нашому районі. Я, моя дружина Анна Іванівна й уся наша родина з великим інтересом прочитали нову енциклопедію «Нововоронцовщина – перлина України», видану у 2019 р. На 400 сторінках великого формату подані не лише сотні цікавих краєзнавчих статей, теплих розповідей про людей праці, історії селища Нововоронцовки, базових сіл та шкіл, а й 1400 фото. На якісних світлинах закарбовані тисячі облич людей, учасників пам’ятних подій у райцентрі та за його межами, зокрема, у степовій Біляївці!. Вважаю, енциклопедія повинна стати настільною для людей різних поколінь і професій, учнівської та студентської молоді – всіх тих читачів, котрі цікавляться історією рідного краю. Місце цієї змістовної й красиво оформленої поліграфістами Херсонської міської друкарні книги і в домашніх бібліотеках! Й, без сумніву, заслуговує на те, аби стати найкращим подарунком близьким людям, трудовим колективам, іменинникам, гостям району! Цю енциклопедію неодмінно успадкують нові покоління нововоронцовців! І зберігатимуть як найдорожчий скарб та згадку про рідних, друзів, односельців.

ВАСИЛЬ ЗАГОРОДНЮК, голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри соціальних комунікацій Херсонського державного університету, літературознавець, кандидат філологічних наук, співредактор книг із серії «Літературні скарби Херсонщини», лауреат Всеукраїнської літературної премії ім.Яра Славутича 2009 р. за збірку «Поклик євшан-зілля».

«У сучасному насиченому і динамічному інформаційному просторі вихід довідково-краєзнавчої енциклопедії є без перебільшення – рідкість. Цю прогалину у книговидавничому процесі заповнило видання члена НСПУ і НСЖУ Миколи ГУРЕПКА – «НОВОВОРОНЦОВЩИНА –ПЕРЛИНА УКРАЇНИ». Ця книга є свідченням економічного, культурного, демократичного поступу Херсонщини, зокрема, одного із її районів – Нововоронцовського»…(Витяг із публікації херсонської обласної газети «НОВИЙ ДЕНЬ», 2019). - Нововоронцовець Микола Гурепко на початку 2020 року, з нагоди відзначення 60-річчя Національної спілки письменників України та 60-річчя Херсонської обласної організації, нагороджений Почесною грамотою Херсонської обласної ради, а за активну участь в обласному конкурсі «Краща книга Херсонщини» — Дипломом облдержадміністрації та обласної ради. Нещодавно вийшов у світ черговий том із серії «Літературні скарби Херсонщини». У ньому представлені кращі із кращих поезій та художніх творів усіх майстрів красного слова Херсонщини. Уривок із роману «Степова царівна» Миколи Гурепко прочитають у багатьох куточках нашої області і не тільки!

РОМАН КЛОЧАНЮК, голова ради ветеранів Нововоронцовського району, кавалер знака Почесний ветеран України.

— Можна багато хорошого сказати про книгу «Нововоронцовщина – перлина України» та її автора! Моя дружина Валентина Дмитрівна, Мати-героїня, педагог зі 46-річним стажем, відмінник освіти України, нагороджена медаллю Міністерства освіти України «А.С.Макаренко» та багатьма іншими відзнаками, першою у нашій дружній родині прочитала нову енциклопедію Миколи Гурепка. Її, а згодом і моя оцінка цієї великої праці досить висока. На мою думку, далеко не кожен із пишучої братії здатен подарувати таку безцінну книгу, як наш земляк, журналіст і письменник Микола Гурепко. Дуже приємно, що в енциклопедії вміщена розповідь і про нашу велику родину. Гадаю, не помилюся,висловивши думку про те, що енциклопедію «НОВОВОРОНЦОВЩИНА-ПЕРЛИНА УКРАЇНИ» збережуть у багатьох родинах та книгозбірнях не один десяток, а то й сотню років!

СВІТЛАНА ЧАБАНЕНКО, фельдшер, ветеран медицини Нововоронцовської ЦРЛ.

— Бачили б ви, на якій видноті в оселі мій синок Микола Чабаненко і моя невісточка Таня поставили книгу «Нововоронцовщина –перлина України»! Я дуже схвилювалася та зраділа. Адже в кольоровій обкладинці книги на якісному білому папері надруковані сотні фото та розповіді про пам’ятні події у Новоронцовці та районі, зокрема, про врочисте відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у нашому містечку. Це було зроблено зусиллями колишнього голови райдержадміністрації Василя Петровича Тітаренка й авторства мого сина приватного підприємця Миколи Чабаненка. Наша родина зробить усе залежне від себе, аби зберегти на десятки років, як найдорожчу сімейну реліквію, книгу Миколи Гурепка. Я його добре знаю, як хорошу людину й доброго сусіда, й поважаю багато років. Він у минулі роки квартирував на нашій вулиці. Розумний, працьовитий,зі щедрим на добро серцем, приязний із людьми, не обділений талантом, готовий дати добру пораду й допомогти –таким ми його знаємо! Читаю-перечитую розповідь у книзі «Рятують людську життя», ілюстровану світлиною! Це про мене й моїх колег-медпрацівників та водіїв! І мій синочок Микола сфотографований на фоні пам’ятника зі нововоронцовцями! Велике материнське спасибі письменнику!

МАРИНА ЯРОВА (САВІЦЬКА), впродовж понад 20 років беззмінний голова Високопільської районної профспілкової організації працівників державних установ, смт Високопілля.

— Скажу від щирого серця: всі книжки письменника Миколи Гурепка цікаві й злободенні! Енциклопедія «Нововоронцовщина – перлина України» особлива, видана у минулому році. Й перевершила всі мої та моїх рідних сподівання! В ній також подана правдива й тепла розповідь про мене та мою родину. Й неспроста! Багато років тому я…працювала старшою піонервожатою Нововоронцовської середньої школи (нині ЗОШ№1). Переконана: енциклопедія варта того,щоб була у районній та сільських і шкільних бібліотеках, домашніх бібліотечках! Непросто в наш час видати велику за обсягом, в обрамленні твердої у кольорах обкладинки,на 400 сторінок енциклопедію про окремо взятий район. Досвідчений літератор Микола Гурепко доклав багато праці і відповідальності,аби вписати яскраву сторінку в літопис району, Херсонської області й Української держави! Промайнуть десятиліття, й наші нащадки належним чином оцінять його «титанічну працю», як написав у рецензії, надрукованій у газеті «Вісті», дуже авторитетний педагог і екс-директор ЗОШ№1 Михайло Павлович Романишин. Помножену на любов до рідної України, херсонського Степу!

Ірина КОШАРСЬКА, редактор нововоронцовської райгазети «Вісті»,член Національної спілки журналістів України.
На фото: обкладинка енциклопедії «Нововоронцовщина –перлина України», видана у видавничому відділенні ПрАТ «Херсонська міська друкарня».
ХЕРСОНСЬКА ОБЛ.
Номери телефонів автора Миколи ГУРЕПКА 2-18-07 та (098) 370-00-67

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter