Друк

Насіння та грунтовий покрив є джерелами збудників хвороб,що представляють серйозну небезпеку для посівів агрокультур.

Зокрема, летюча сажка уражує до 70% посівних площ зернових в окремі роки. Поряд із цим рослинні рештки, бур’яни, озимі культури, багаторічні насадження є резерватами збудників хвороб та зимуючих стадій розвитку шкідників посівів. Такі можливості негативного впливу на культурні рослини слід враховувати при посіві ярих культур.

Передпосівне протруювання насіння та іншого посадкового матеріалу (розсади, сіянців, бульб) — важливий лікувально-профілактичний захід у системі захисту посівів сільгоспкультур від хвороб та шкідників на початковому етапі росту та розвитку рослин. За різними даними, передпосівна обробка насіннєвого матеріалу дозволяє зменшити втрати врожаю на 50% і більше.

Високу ефективність процесу протруювання насіння можна забезпечити, керуючись наведеною схемою.

Зрозуміло,що протруювання насіння не дає можливості повністю відмовитись від використання засобів захисту рослин у подальшому, проте цей захід є маловитратним та менш енергоємним у порівнянні з обробкою посівів, визначає стан культурних рослин і дозволяє мінімізувати кількість обробок пестицидами у період активного росту рослин.

Протруйники за призначенням поділяються на фунгіцидні — для боротьби із грибковими інфекціями, інсектицидні — для боротьби зі шкідниками та комбіновані — інсекто-фунгіцидної дії.

Нині протруювання насіння – це невід’ємна складова технологічного процесу вирощування сільгоспкультур, необхідність якого не викликає сумнівів. Ефективність цієї операції визначає, насамперед, правильний вибір препарату для протруювання насіння.

Л.В. Лаханська, головний спеціаліст відділу контролю в насінництві УФБ ГУ ДПСС

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter