Друк

Приймаючи спадщину після смерті родича, кожна людина повинна бути готовою до того, що у спадок їй може дістатися не тільки рухоме чи нерухоме майно, цінності, а і боргові зобов’язання померлого. Як діяти спадкоємцю при спадкуванні боргів, консультує фахівчиня відділу «Нововоронцовського бюро правової допомоги» Світлана Гаврикова.

Відповідно до ст.ст. 1218, 1281 Цивільного кодексу України до складу спадщини входить все майно померлого, що належить йому на день смерті: це може бути як рухоме, так і нерухоме майно, грошові кошти, вклади, а також боргові зобов’язання. Важливо пам’ятати, що прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається, тому спадкоємець, який прийняв спадщину, не може відмовитися від виконання обов’язків, які перейшли до нього від спадкодавця.

В разі, якщо за життя громадянин взяв кредит в банку, не застрахований на випадок смерті позичальника, то за Цивільним кодексом України – в разі загибелі по боргах доведеться розплачуватися його спадкоємцям. При цьому, їх відповідальність обмежена ринковою вартістю спадщини. Тобто, якщо борги перевищують вартість майна спадкодавця, то спадкоємці не будуть доплачувати зі своєї кишені кошти, яких не вистачить на виплату боргу.

ЦКУ не зобов’язує учасників спадкових правовідносин з’ясовувати наявність усіх боргів, які мав спадкоємець за життя, та всіх кредиторів, які мають право вимоги за такими боргами. Єдиним обов’язком правонаступника є повідомлення кредиторів спадкодавця про відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1281 ЦКУ), і лише якщо правонаступник знає про наявність таких кредиторів і має їхні координати. Однак, законодавством не встановлена відповідальність спадкоємця за невиконання цього обов’язку. У разі його невиконання згідно з ч. 3 ст. 1281 ЦКУ кредитори мають право пред’явити до спадкоємця вимогу про погашення боргу протягом року з моменту настання строку вимоги.

Кредитор спадкодавця, який не пред’явив вимоги до спадкоємців у зазначені терміни позбавляється права вимоги.

Якщо кредитори пред’являють свої вимоги до спадкоємців у різний час, спадкоємці мають право задовольняти їх добровільно за фактом пред’явлення вимоги і в межах вартості спадкового майна. У цьому разі вимоги одних кредиторів можуть бути задоволені повністю, других – частково, а третім у цьому взагалі буде відмовлено.

Зменшити ринкову вартість спадщини, щоб зменшити пропорційно зобов’язання по боргах, не вийде. Вартість перейденого до спадкоємців майна, межами якої обмежена їх відповідальність за боргами спадкодавця, визначається його ринковою вартістю на час відкриття спадщини незалежно від її подальшої зміни.

Якщо у померлого боржника кілька спадкоємців, які погодилися прийняти спадщину за заповітом або за законом, то вони будуть нести солідарну відповідальність за його борги. Це означає, що банк, вимагаючи виконання боргових зобов’язань, має право звернутися до суду з позовною заявою і вказати всіх спадкоємців в якості відповідачів за позовом. При цьому відповідати буде кожен в повному обсязі, тобто навіть якщо весь борг погасить один із спадкоємців, він має право стягнути з інших спадкоємців сплачене (за винятком своєї частки боргу) в порядку регресу. Вимоги кредитора вони зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі.

Якщо спадкоємець не хоче платити боргові зобов’язання спадкодавця він вправі відмовитися від спадщини в повному обсязі. У цьому випадку обов’язок погасити борг у потенційних спадкоємців просто не виникає.

У разі, коли спадкоємець все ж таки прийняв спадщину, до складу якої входять і боргові зобов’язання померлого, необхідно повідомити банк про смерть позичальника і надати копію свідоцтва про смерть. Банк припиняє нарахування відсотків за кредитом з дня смерті позичальника. Сума заборгованості по кредиту фіксується на півроку до прийняття спадщини родичами.

Важливо пам’ятати: якщо спадкоємці відмовляються сплачувати кредит добровільно, банк має право звернутися до суду для стягнення майна, отриманого в спадщину.

Також, повідомляємо, що для отримання правової допомоги, Ви можете звернутись за місцем фактичного проживання, незалежно від реєстрації місця проживання до відділу «Нововоронцовське бюро правової допомоги» Бериславського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: 74200, смт. Нововоронцовка, вул. Суворова, 4, контактний телефон центру: (05533) 2-12-07, (електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.), скайп Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Часи прийому громадян: з 9.00-18.00 (Пн-Пт), вихідні (Сб, Нд).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter