Друк

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику заробітну плату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на думку роботодавця, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про так звані «тіньові» заробітки, з яких не утримуються податки і збори та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.

Слід пам'ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» - це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, а саме:

Крім того, нелегальна робота  - це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантованого права на відпочинок, гарантії на безпечні і здорові умови праці. Тому саме громадяни мають стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин.

Більшість починає дбати про власну пенсію лише на порозі старості, коли до заслуженого відпочинку рукою подати й зарадити ситуації вже ніяк не можна. Хоча про свої соціальні гарантії потрібно починати  піклуватися ще у молодому віці.

Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області звертається до громадян – вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та виплату заробітної плати  відповідно до  чинного законодавства – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на неповну робочу зайнятість та виплати у «конвертах». Пам’ятайте, що тільки нарахована та виплачена заробітна плата в розмірі законодавчо встановленого мінімуму дає право для врахування страхового стажу для призначення (перерахунку) пенсії.

У котре нагадуємо, що підтримка роботодавцем ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов.

Вчасно та в повному обсязі сплачувати податки й внески – означає виконувати свій обов’язок перед державою та громадянами. А найперше – своїми працівниками. Адже від цього залежатиме їх добробут та майбутнє пенсійне забезпечення.

Детально ознайомитися  з інформацією стосовно нарахування заробітної плати і отримати консультацію щодо зарахування страхового стажу Ви можете в сервісних центрах органів Пенсійного фонду за місцем проживання  або зареєструвавшись на вебпорталі електронних  послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua)

Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області

ТІНЬОВА ЗАРОБІТНА ПЛАТА –  ПОЗБАВЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ СЬОГОДЕННЯ ТА ГЛУХИЙ КУТ МАЙБУТНЬОЇ ПЕНСІЇ

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter