Друк

Микола ГУРЕПКО, журналіст Інформаційної агенції об’єднання журналістів ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.Київ), член НСЖУ, НСПУ, НСНЖУ. Фото автора. смт НОВОВОРОНЦОВКА ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛ.

Не звинувачую, а припускаю, вибудовуючи логічні ланцюжки на достовірних(!) подіях, фактах, цифрах, документах, відео, фото, друкованих та електронних вітчизняних ЗМІ та ін. джерелах. АВТОР.

ОПЕРАТИВНО: ЗА «КУЛІБІНСЬКІ» ЗАМАШКИ ЕЛЕКТРОМОНТЕР… СПЛАТИВ 45 ТИС.ГРН.ШТРАФУ,

НАПЕВНО,ще «за царя гороха» нововоронцовські енергетики ГЛАСНО(!),зокрема,повідомляли про впійманих ними на гарячому розкрадачів електроенергії та про немалі штрафні санкції, накладені на них?! Точніше, у поточному році до нововоронцовської газети «Вісті» таких повідомлень від менеджменту не надходило! Обнародування заслуг «героїв дня» дало б привід для серйозної розмови в самому колективі енергетиків і…нагадуванням «хто у домі хазяїн»!У першу чергу споживачам недешевого енергоносія,котрі підозрюються в багаторічних крадіжках!.Із немалими вигодами для себе та близьких! Народна мудрість говорить: «Своя сорочка ближче до тіла!» Чому місцеві працівники АТ «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО» (голова правління Сергій Миколайович САФРОНОВ) замовчують прізвища та імена крадіїв, суми,сплачених штрафів?!Невже до цієї проблеми в нього та його заступників не доходять руки?» Що за цією поблажливістю криється?! Як стало відомо,енергетики під орудою пана Сорокотяги нещодавно «шерстили» користувачів електроенергії у селах Новоолександрівці та Нововоскресенському»…І знову секрет полішинеля!?

Це ж не державна й не комерційна таємниця!

Отже, спробуємо відкрити завісу над «секретами» «держави у державі» - міжрайонного відділення комерційного обліку, до якого входять Високопільський, Великоолександрівський та Нововоронцовський райони, а підпорядковується АТ «Херсонобленерго»!

У Високопільському РЕМ і ЕЗ із недавніх пір мала місце зміна…вивіски, та порядки залишилися старі!

НАЧАЛЬНИКОМ ТУТ СТАВ, чи не найдосвідченіший місцевий керівник енергетичної галузі Сергій Леонідович Сорокотяга.Він багато років успішно очолював трудовий колектив РЕМ і ЕЗ. Відрадно,такого гучного «трусу» підозрюваних у крадіжках електроенергії під патронатом пана Сорокотяги, як у ц. р., у Нововоронцовці не пригадують!? Невже «стара-нова мітла» мете по-новому»?! Або ніщо інше, як…показуха!?Час покаже!

Можна було вітати перемогу над нововоронцовськими злодійчуками, якби… впродовж понад 10 років ні херсонські, ні високопільські, ні нововоронцовські енергетики професійно(!) не реагували на кричущі факти розкрадань електроенергії у багатоквартирному будинку №25 по вул. Воронцова у містечку та на його околицях!

Так звані рейдові бригади лише імітують формальні перевірки стареньких щитових, під порогами квартир та на сходових клітках, а не безпосередньо в помешканнях та у господарських спорудах!Твердо переконаний:поважані керівники енергетичної галузі на місцях читали не одне журналістське розслідування, підкріплене доказами, а не безпідставними звинуваченнями! Питається, хто і якими чином впливає на посадовців, аби ігнорували серйозні речі?!. Чи не корупційна складова та блат заважають їм чесно відпрацьовувати непогані зарплати?

Журналіст, аби не користуватися «сарафанним радіо»,звернувся за

інформацією до кількох джерел,котрі дорожать роботою і не бажають  закривати очі на те,як не зовсім чесно відробляють зарплату

декотрі їхні колеги при мовчазній згоді тих, хто зобов’язаний

за посадою оперативно й ефективно(!) реагувати на крадіжки!.

… Один із результатів «трусу» начальника пана Сорокотяги та його підлеглих.

Під час «трусу» під керівництвом Сергія Леонідовича вийшли на електромонтера нововоронцовського структурного підрозділу РЕМ і ЕЗ Володимира Ш.,котрий своїм близьким рідним так «зекономив» кошти на краденій(!) електроенергії, що самому… довелось сплатити 45 тис.грн. штрафу! Аби не вигнали з роботи!? Ніхто не зможе гарантувати, що цей «кулібін» знову не візьметься за старе та не «допоможе» не за одне спасибі красти дорогий енергоносій ще комусь із мешканців містечка, крім близьких родичів! Заслуговує на увагу й те, що спец із «лівої» електрики, не чекаючи нагадувань, вчинив мужньо: мерщій сплатив у банку всі 45 тис.грн.!.

А колишній його колега-електромонтер Андрій Б. також надав «безцінну»технічну допомогу в крадіжці електроенергії самому собі рідному! Як журналісту підтвердили надійні джерела, начебто акта про скоєння порушення передано до Нововоронцовського районного суду. УТОЧНИВ: ПОКИ ЩО АКТА НЕ НАДІЙШЛО! Сподіваємося, хитрун не лише виступить із  виправдальною «промовою» перед суддею ,а й цілком заслужено випишуть «преміальні» на кругленьку суму…з його ж його власної кишені!.

Ще один дуже популярний(!) серед певної категорії власників квартир та домоволодінь досвідчений електромонтер Михайло К. також потрапив під «роздачу» своїх же колег. Чоловік підсунув «свиню» близькій людині. Й, подейкують, цього разу зміг викрутитися.Та «сліди» він  неодноразово(!) залишав і в багатоквартирному будинку №25!, та в інших місцях Нововоронцовської територіальної громади.

Любителі наживи поміркують, чи вигідно обкрадати не лише на напоганому рахунку в податківців області АТ «Херсонобленерго». Акціонерне товариство, дякуючи злодійчукам-професіоналам,в свою чергу, могло б  сплатити більші суми податків у казну Української держави, не кажучи про прибутки!.

Не солодко живеться законослухняним споживачам-сусідам.Хитруни на повну котушку крадуть енергоносій, а в інших помешканнях «сліпнуть» лампочки, незадовільно  працюють та погано віддають тепло електроприлади. «Легкий переляк» від пана Сорокотяги та його помічників, злодіїв зі стажем хіба що насторожив! Не більше!.Якщо ж пан начальник міжрайонного відділення комерційного обліку по  3-х районах області пан Леонід Сорокотяга дійсно не має бажання морочити голову з хитрунами за міцними дверима, то колись знайдуться інші, котрі зможуть його замінити!? Не боятимуться зіпсувати настрій та корупційні замашки злодіїв із стажем! Декотрі  працівники акціонерного товариства на місцях знайшли для себе бездонні годівнички, й не один рік самі крадуть недешевий енергоносій! А немалі зарплати панові Сорокотязі, а також рейдовим бригадам та електромонтерам слід відпрацьовувати не випадковими наїздами з сусіднього Високопілля та діяльністю, схожою на…ПОКАЗУХУ!.

КОРУПЦІЯ,ЧИ СЛУЖБОВИЙ ПІДЛОГ?!

ІСТОРІЯ з тяганиною та маніпуляціями зі вжиттям заходів про скоєння кримінального правопорушення проти професійного журналіста об’єднання журналістів Інформаційної агенції ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.КИЇВ), у смт Нововоронцовці мала місце ще 20 січня ц.р., і досі не поставлено крапки над «і».Як декотрими працівникам сектору поліційної діяльності №1 у Нововоронцовці та відділення поліції №1 у смт Високопіллі(начальник, підполковник поліції Сергій Курділов) Бериславського райвідділу поліції ГУНП в Херсонській області.

Потерпілому професійному журналісту в телефонній розмові довелось коректно (!)нагадувати(!) пану Курділову про те, що «не одержав відповіді,хоч термін,передбачений законом, минув. Нарешті на фірмовому бланку ВП№1 у Високопіллі за його підписом, у підлеглому йому секторі поліції у Нововоронцовці журналісту вручилифіктивну відписку.

Акцентую:рішення паном Курділовим прийняте… без… постанови(!) слідчого судді за місцем проживання потерпілого журналіста,куди слід було направити «Протокол прийняття заяви…» від 20.01.2021 р. та супроводжуючі документи про вчинення дійсно протиправних дій громадянином Колоданом В.В.!

Начальник ВП№1, підполковник поліції Сергій Курділов лаконічно повідомив, що підозрюваного в скоєнні правопорушення, мовляв, буде притягнуто до… адміністративної відповідальності. Хоча насправді за версту видно кримінал за ст.171 КК України!До речі, 20 січня, електронною поштою місцевому судові потерпілий журналіст також надіслав заяву аналогічного змісту, подану поліцейським. Коли поцікавився,чи надійшли документи з Високопілля за підписом начальника ВП№1 Сергія Курділова, суддя Вячеслав Каневський пообіцяв, що невідкладно перевірить,уточнивши прізвище правопорушника. Він так і вчинив, повідомивши, що «з відділення поліції №1 у Високопіллі «Протоколу прийняття заяви про правопорушення…»,складеного дізнавачем-інспектором, капітаном поліції Сергієм Манєгіним та інших документів стосовно Колобана В.В. не надходило(запис розмови збережено).

На вимогу судді В.О. Каневського потерпілому довелось повторно надсилати заяву та інформаційний запит про вчинення правопорушення родичем командира відділення конвойної служби, старшого сержанта поліції Анастасія Б. та його дружини Анастасії Р. ,працівниці КП «Комунсервіс» Нововоронцовської ТГ.

Слідчий суддя Вячеслав Каневський розглянув справу по суті, перекваліфікувавши вчинене правопорушення проти діючого журналіста ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.Київ) зі ст.173 Адміністративного кодексу України на ст.171 КК України. Й,навіть, 25.03.2021 р. була порушена кримінальна справа та зареєстрована в ЄРДР за № 120212321300000058.

Та зарано бити в литаври!Після надання необхідних доказів та зняття показів від потерпілого журналіста старшим дізнавачем, старшим лейтенантом поліції Юлією Лободою,нарешті документи лягли на стіл начальника сектору дізнання відділення поліції№1 у Високопіллі Бериславського районного відділу поліції ГУНП в Херсонській області, капітана поліції Олександра Вікторовича Бакая.

Окрім оперативно мною наданих необхідних свідчень, диктофонних записів грубих образливих лайок, погроз «уничтожить», тривалого(!) грюкання, а не «стукання»(!) у двері журналістської квартири  і т.п., старшому дізнавачу Юлії Лободі, начальник СД пан Бакай у телефонній розмові зі журналістом запропонував… додатково надіслати наявні файли диктофонних записів. Їх було надіслано всього - шість. Двічі в телефонній розмові з ним цікавився ходом досудового розслідування, держслужбовець загострював увагу на тому, що,мовляв, останнє слово буде за прокурором паном Радченком. І готує для нього матеріали справи. Радченко так і залишився в «тіні» для журналіста!

Відповідь нового голови Нововоронцовського райсуду, кандидата юридичних наук Олександра Гончаренка (Призначений згідно ротації, - Авт.) на інформаційний запит журналіста на бланку ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.Київ) недостатньо прояснила ситуацію. Чиновник у суддівській мантії особливо(!) акцентував на гарантіях Української держави щодо захисту журналістів ЗМІ. А тим часом досудове розслідування, крім старшої дізнавачки пані Лободи, у…кількахвилинному телефонному режимі з журналістом інколи здійснював начальник СД ВП №1 О.В.Бакай.

А майже за місяць його колеги-поліцейські в Нововоронцовці, родичі нападника, дуже зацікавлені(!) поліцейський конвоїр Анастасій Буренок та його дружина Анастасія Ревіна!), декотрі сусіди, замішані у 10- річних(!) крадіжках електроенергії,«катуванні» нічним гулом електричного опалення і цькуванні журналіста, допомогли пану Бакаю «породити» «строкату» колективну(?!) «Постанову про закриття кримінального провадження», датовану 22 квітнем 2021 р.

Перш, аніж проаналізувати довжелезний,набраний на комп’ютері текст на 6 стор. текст, через 2 інтервали начальника СД ВП№1 пана Бакая, зазначу: жодного разу він так і не запропонував співпрацю зі мною через Skype. А лише підкреслено ввічливо  у телефонних розмовах… обіцяв об’єктивно розслідувати та підготувати матеріали для прокурора Радченка.

Далі більше дізнаєтесь про службову «доброчесніть та справедливість» від шановного начальника СД Олександра Бакая!

Професійний журналіст,аби не виникло недомовок та нарікань цього начальника,витратив не одну годину, вивчаючи його «ребуси». На 1- ій стор.,наприклад, «Постанови…» він переповів заїжджену історію про хуліганські дії громадянина Колобана, присвятивши абзац: «Даний факт зареєстровано до ЄРДР від 25.03.2021 р. за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.171 КК України»(стилістику збережено). З цієї ж сторінки на наступну він на власний розсуд(!)трактує опубліковано журналістське розслідування на веб-порталу ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.КИЇВ) від 8 лютого 2021 р. під заголовком «Родич командира відділення конвойної служби поліції Анастасія Б. вдирався в квартиру журналіста,погрожував убивством,злословив Або Гіркі наслідки вседозволеності та безкарності».

«У ході прослуховування трьох аудіо файлів встановлено(ЧОМУ НЕ ВСІХ ШІСТЬОХ, досланих журналістом???), - безапеляційно акцентує начальник СД О.Бакай: «РЕАЛЬНИХ ПОГРОЗ ЩОДО ПОЗБАВЛЕННЯ ЖИТТЯ ЧИ ФІЗИЧНОЇ РОЗПРАВИ  КОЛОДАН НЕ ВИСЛОВЛЮВАВ, ЛИШЕ РОЗМОВЛЯВ У ГРУБІЙ ФОРМІ ТА СТУКАВ У ДВЕРІ КВАРТИРИ»(стиль збережено).

«Сокира» ж зарита в підміні оцінки начальником СД Бакаєм реальних фактів протиправних(!) діянь Колодана та спробі обійти букву Закону, себто ст.171 КК України! По-перше, на одному зі ШЕСТИ(!), а не названих Б. трьох диктофонних записів, використаних ним із веб-порталу ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»,чітко простежуються погроза «знищити» - «уничтожить»(!) автора журналістських розслідувань, тобто мене. Не кажучи про інші образливі «перли»! По-друге, я не розмовляв з-за дверей квартири з Колоданом, а коли я МОВЧКИ(!) зачинив ЗА СОБОЮ двері,НАПАДНИК щосили почав грюкати, а не стукати(!), грубо ображаючи;принижував людську та професійну гідність, про що засвідчують усі шість(!) записів на диктофоні!.

На мою думку, пан Бакай написав у «Постанові…»… напівправду(!) аби… применшити, чи, навіть, нівелювати кримінальний проступок громадянина Колодана?! Капітану поліції краще знати, чому саме так учинив!.

Як можна сприйняти черговий пасаж начальника СД про те, що Колодан у розмові (її просто не існувала в природі!!!)… не знав(?), що Гурепко М.М. журналіст і пише статті!Отакої! Знову неправда та погано приховане бажання відбілити правопорушника, котрий є родичем подружжя поліцейського Анастасія Б. та працівниці КП «КОМСЕРВІС» Анастасії Р. 3-а стор. «Постанови…».).

ХТО У РОЛІ СВІДКІВ? ТІ Ж РОЗКРАДАЧІ, ЧИ ПОТЕРПІЛІ ВІД «НЕПРАВДИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ», ПОДАНОЇ ЖУРНАЛІСТОМ-РОЗСЛІДУВАЧЕМ?!

Або не зовсім переконлива констатація того, як оперативний підрозділ ВП№1 в Нововоронцовці в будинку №25 допитував 3 квітня 2021 р. у якості… свідків…, припускаю, злісну(!) розкрадачку електроенергії із немалим стажем пані Тетяну Василівну Шкільну, син котрої працює в обласній поліції.

І власник 3-кімн.кв. №18 Олександр О., підписант (можливо, був одним із ініціаторів?) торішньої брехливої кляузи на потерпілого від нестерпного гулу краденої ним же та його «колегами» електроенергії, відзначився й цього разу. Коли представник оперативного поліцейського підрозділу в Нововоронцовці …на порозі 3-кімн.кв. №18 пана Олександра попросив дати свідчення, чи не чув криків, брудної лайки та погроз К. на адресу потерпілого журналіста-сусіда,правознавець із вищою університетською освітою, правда, заочною!), колишній директор почившого в бозі райпобуткомбінату, екс- начальник управління соціального захисту райдержадміністрації зі злістю вигукнув на весь під’їзд:«Напиши, що Гурепко придурок»!. Що ж. великовчений правознавець, нічого не скажеш!

А 16 травня 2021 р. його донька Олена, колишня працівниця управління соціального захисту РДА, в присутності власної доньки, вигукнула образливу лайку у спину журналісту! Не варто дивуватися: на лайливі слова щедрий і її тато!. Ввічливі, добре матеріально забезпечені, чесні та виховані люди!?. А, бачте, небагатий журналіст насмілився написати правду!.

І не зважив колишній державний службовець, що перед ним не «колега» по крадіжках та матюках, а поліцейський,наділений повноваженнями Української держави! Так склалося, що я не пропустив мимо вух «пояснення» пана Олександра О., Він і раніше не жалував образливою лайкою сусіда-журналіста,захищаючи злодіїв за дверима, а згодом, навіть просив вибачення!Відомо, який приклад  державний муж подає молодшим за віком помешканцям, особливо квартирантам, багатоквартирного будинку?.

І внук пана О. Вадим Н., котрий шикує містечком на дорогій іномарці чорного та на бусі білого кольорів, у недалекому минулому самовільно захопив 20 га землі та…засіяв озимою пшеницею. Й намолотив збіжжя немало(документи про його вже колишню(?) підприємницьку оборудку у надійному місці, - в Центральному офісі ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.Київ). І в місцевому суді!

Хоча він закрив МП, а як стало відомо, молодий чоловік і досі працює у поті чола за високою металевою огорожею МП. Його послугами користуються приручені декотрі місцеві чини! З немалими зусиллями, кримінальне провадження про самозахват 20 га землі зареєстровали у ЄРДР завдяки зусиллям колишнього керівника громадської організації АТОвців району, колишнього працівника правоохоронного органу, безпосереднього учасника АТО Дмитра Васильовича Старушкевича та районного суду! Справу рішуче «відфутболювали» всі, хто тільки міг, зокрема, старший слідчий, капітан поліції Юрій К. Саме той, хто «похоронив» кримінальне провадження та зібрані потерпілим журналістом докази щодо кількох багаторічних розкрадачів електроенергії у багатоквартирному будинку №25 і… «не помітивши слона», себто пана О.серед них!  Владислав Н. ж залишився при тисячах гривень за продане зерно, а захисники Вітчизни ні з чим? 20-ть га землі всіма правдами і неправдами опинилися під орудою більш спритніших ділків!.

… Поліцейськими 3 квітня 2021 р. також були опитані інші мешканці 2-х під’їздів,зокрема 1-го, де мешкає потерпілий діючий журналіст, себто автор цих рядків. За текстом пана начальника СД Олександра Бакая, свідчили названі «свідками», і зокрема, Анастасій Б. та його дружина Анастасія Р., котрі здатні на все, аби захистити власні шкурні інтереси та врятувати від заслуженого покарання родича та оббрехати журналіста та ін.

«Їм нічого не відомо, відомо тільки те, що на протязі тривалого часу, - за стилем пана Бакая, акцент у «Постанові…»,-  між Гурепком М.М., пояснили,що про події, які відбулися 20.01.2021 року біля квартири Гурепка М.М. їм нічого невідомо. Відомо тільки те, що на протязі тривалого часу між Гурепком М.М. та Буренком А.М. виникли особисті неприязні відносини на побутовому підґрунті».Коментар, як кажуть,зайвий!

ЗРОЗУМІЛО ЧОМУ, жоден із ОПИТАНИХ(!) не назвав справжньої причини как званих «відносин» (неправда, що неприязні(!). Молода сім’я мені нічим не заборгувала, і я їй нічого не винен, нема місця сваркам! Лише загальновідомі претензії –крадіжка електрики та «зашифроване» браконьєрство, - обкрадання рибних ресурсів Каховського водосховища! –Авт.). До речі, слово «неприязні» поліцейські використовують де слід і де недоцільно!

Справжня причина таки криється в постійному розкраданні електроенергії, і не один рік,  «катуванні» журналіста нестерпним нічним гулом! У «Постанові…начальник СД описав зі слів тих же… розкрадачів та їхніх співчуваючих таким чином що, мовляв, журналіст пише неправду у своїх статтях, опублікованих на веб-порталі ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»,звинувачуючи всіх (Також неправда!!! – Авт.) мешканців багатоквартирного будинку у крадіжках електроенергії, «після написання скарги селищному голові Гурепко М.М. висвітлює неправдиву інформацію відносно них, що вони ведуть аморальний спосіб життя. Не дають йому спокійно відпочивати, займаються браконьєрством по вилову риби та самогоноварінням».

Не забуті й працівники АТ «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО» на місцях, котрі, нічому вже дивуватися(!), жодного разу під час фіктивних перевірок під порогами так і не виявили ніяких порушень. Напевно, якийсь «кріт» із контори попереджує любителів наживи?! І ще одна недопустима для правоохоронця неточність:« Валентин К. намагався порозмовляти з Гурепком М.М. з приводу поширення ним неправдивої інформації відносно них та взагалі не втручався в його журналістську діяльність.» Як завжди, пролунало попередження від «свідків»: «В подальшому, якщо Гурепко М.М. не припинить дії( ідуть у наступ розкрадачі дорогого енергоносія, організатори нічних п’яних оргій, криків та матюків до 1-ї та 3-ї годин ночі! – Авт.) будуть звертатися до суду з приводу розповсюдження ним неправдивої інформації в мережі інтернет»(стилістика збережена). Місцевий суд у липні 2020-го вже показав на що здатний!

…Щодо згаданого паном Бакаєм браконьєрства на водосховищі. Хто може засвідчити або де можна прочитати про те, що дуже добросовісні та чесні рибінспектори за останні роки впіймали на браконьєрстві хоча б одного поліцейського з Нововоронцовки! А вони були і є!!! Нечувано, щоби слідчі «копали» під поліцейського, завдяки якому декотрі колеги пройшли «густе сито» атестації та вирішують інші власні справи?!Зате простий сільський рибалка коли-не коли таки потрапляє «під роздачу» пильних рибінспекторів та суду! ХІБА ЦЕ СПРАВЕДЛИВО? А «невинні» пустощі таких, як поліцейський конвоїр Буренок, не один рік ними залишаються непоміченим!. Ось  розгадка «об’єктивного» та «справедливого» розслідування від начальника сектору дізнання з Високопілля капітана поліції Олександра Бакая та інших правоохоронців! ЩЕДРО ОПЛАЧУВАНИХ(!), до речі, з державної казни! «

…Ось такі «результати» боротьби зі крадіями енергоносія після липневого 2020 р. судового засідання в Нововоронцовці. На ньому не підтримали справедливе й аргументоване, підкріплене задокументованим відео, показниками лічильників та ін.документами, клопотання журналіста про відміну постанови  капітана поліції Юрія Кучмія! До слова, цей старший слідчий проігнорував усі три(!) судові засідання! А «експертами» в справі, без попередження потерпілого журналіста, судом були запрошені… пан Сергій Сорокотяга, на той час начальник Високопільського РЕМ та ЕЗ, та, припускаю, його «кишеньковий»юрист. Пан Сорокотяга, як не прикро, на суді сказав слідчому судді неправду А той,напевно, полінувався,чи не захотів перевірити його слова!!! Сорокотягп досі так і не організував перевірок безпосередньо в квартирах, у яких багато років крадуть електроенергію! Не під порогом для окозамилювання! Неважко здогадатися ЧОМУтака поблажливість!. Припускаю, з корупційним душком його декотрих «чесних» підлеглих!

НАЧАЛЬНИК СД пан Бакай пішов тим ЖЕ шляхом, як у 2020 р. його нововоронцовський колега капітан поліції Ігор Кучмій та прокурор Нововоронцовського відділу прокуратури Світлана ЯРОВА. Кучмієм у той час  також було подано запит «до Високопільського РЕМ і ЕЗ АТ «Херсонобленерго» з метою отримання інформації про те, чи були виявлені протягом 2020-2021 років факти розкрадання електроенергії або інші порушення роздрібної торгівлі електричною енергією жителями багатоквартирного будинку №25 по вул. Воронцова…»(дослівно). Як і АТ «Херсонобленерго» впродовж багатьох років, так й інші його посадовці на місцях, так і в даній «Постанові…» начальник СД ВП№1 Олександр Бакай старанно процитував трафаретні твердження енергетиків про неодноразові перевірки,звірки,скрутки і т.п., які не виявили ніяких порушень?! Якщо відверто, на справедливий підхід до досудового розслідування ні потерпілий журналіст, ні ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ» не розраховували.

УВАГА!!! У 21-му числі найтиражнішої Незалежної громадсько-політичної газети Херсонщини «НОВИЙ ДЕНЬ»(головний редактор,заслужений журналіст України  Анатолій Володимирович ЖУПИНА), 26 травня 2021 р. під рубрикою «Партнерство навиворіт» опублікований«Відкритий лист Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг

Директору департаменту роздрібного ринку електроенергії НКРЕ КП ГОРОДИСЬКОМУ І.М.»,

під заголовком «ДІСТАЛО СВАВІЛЛЯ РЕГІОНАЛЬНОГО МОНОПОЛІСТА».

Зокрема, викладені серйозні претензії до менеджменту компанії «ХЕРСОНЕОБЛЕНЕРГО»(голова правління ІГОР МИКОЛАЙОВИЧ САФРОНОВ).

У редакційному коментарі, зокрема, акцентується: «Публікуючи лист доведеного до відчаю бізнесмена, ми орієнтуємося не тільки на його позицію, а й на офіційні документи. Зокрема. міжрегіональне управління Держенергонагляду своїм листом(копію маємо у розпорядженні газети) підтверджує: «За результатами роботи комісії встановлено факт порушень чинного законодавства при здійсненні процедури перенесення лічильників». Коментар порушує проблеми, що прижилися в АТ «Херсонобленерго»:неправомірні та непрофесійні рішення та дії в роботі зі споживачами і т.п.(НА ФОТО).

Проблеми «Держави в державі», як споживачі «охрестили» АТ «Херсонобленерго», мають місце багаторічні гострі проблеми. І, зокрема, доказово(!) порушені у «Відкритому листі…» доведеного до відчаю херсонського  бізнесмена пана Петра МЕЛЬНИЧУКА. Й, без перебільшення, знаходять підтримку не лише колег-бізнесменів, а й багатьох споживачів Херсонської області. Знаю,що це лише початок!.

Чи не засиділися на м’яких кріслах, з високими платнею та преміальними, голова правління АТ «Херсонобленерго» пан Сергій Миколайович Сафронов та декотрі його заступники?!.Не секрет, Світова павутина рясніє від негативу проти очолюваного паном Сафроновим акціонерного товариства! Ще на початку 2017 р. СБУ в Херсонській області виявила… в офісі АТ «Херсонобленерго» серйозні маніпуляції з фінансами та, здається, на «тривожний дзвінок»тут не звернули… особливої уваги ?! Про цю надзвичайну подію є публікації та відео в інтернеті!Напевно, так далі тривати не може! Можливо, ще вчора Українській державі слід було націоналізувати бездонні годівниці корумпованого менеджменту АТ у Херсоні та на місцях,зокрема, у Нововоронцовці та Високопіллі?! Звичайно, не забути й про і її …закордонних та вітчизняних власників?!...

…Всі крапки над «і» ЗА НЕ ОДИН РІК(!) давно розставлені в багатьох журналістських розслідуванням та прикріплених доказах, - облікованих на законних підставах показниках лічильників підозрюваних  не в епізодичних, а в постійних багаторічних розкраданнях електроенергії, зокрема, це - відео, фото та інших документах. Й тому нема потреби крутити «заїжджену» платівку від керівника провінційних дізнавачів пана офіцера поліції Бакая!.

Однак, категорично вважаю за необхідне наголосити: не звинувачую ВСІХ МЕШКАНЦІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ №25 у крадіжках енергоносія! Також не втручався й ніколи не втручаюся в особисте життя любителів легкої наживи!Невже крадіжки енергоносія та браконьєрство, цькування журналіста,нічні  нічні п’яні гульбища з «дискотекою» на високих децибелах, а також теперішні крадіжки чужого майна і т.п. вважаються особистим життям, а не протиправними діяннями? У журналіста та в Центральному офісі Організації нагромаджено достатньо доказів, аби звести нанівець неправду, поширювану ненаситними рвачами енергоресурсу нашої держави та власників АТ! Ніхто їм не боронить звернутися до суду!.

Напрошується припущення: керівник поліцейського сектору дізнання Олександр Бакай здійснював досудове розслідування під кутом точки хору дуже зацікавлених осіб …у розвалі кримінального провадження(проступку) та поверхово зібраних локазыв, таким чином виправдовуючи хапких на руку власників кількох квартир та лютого хулігана, родича поліцейського конвоїра комунальної служби територіальної громади! Підставили плече так звані свідки та місцевий менеджмент енергетиків, котрі, напевно, явно не зацікавлені винести «сміття з хати»! Невже капітан поліції Бакай… виступив у ролі адвоката К. та місцевого менеджменту АТ «ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО», не захистивши від їхнього злодійства свавілля та брехні(!) діючого журналіста?!.

Повторюся: журналіст ніколи не спілкувався та не був знайомий із правопорушником Колоданом! Отже, процитую юридичну «тираду» начальника сектору дізнання, а компетентні органи та читачі зрозуміють їхню суть:«Колодан намагався порозмовляти з Гурепком М.М.(нічого собі розмова:слід неупереджено(!) читати журналістське розслідування за 8 лютого ц.р., заяви в Нововоронцовський райсуд та у місцеву поліцію, подані 20 січня ц.р., - Авт.) з поширення неправдивої інформації відносно них( Ідеться про родичів пана К. Анастасія Б. та Анастасії Р., -Авт.) та взагалі не втручався в його журналістську діяльність». Але ж диктофонні записи свідчать категорично про зовсім інше!. Можна навіть провести експертизу записів!

…До речі, під час офіційної зустрічі суддя Нововоронцовського районного суду Херсонської області пан Вячеслав Каневський деякі записи уважно таки прослухав, заявивши журналісту, що «згідно зі ст.171 КК України Валерія К. можна притягти не до адміністративної, як запропонував поліцейський Сергій Манєгін, котрий склав «Протокол…», а кримінальної відповідальності! А це 50 неоподаткованих мінімумів! Й аж ніяк не стосуються справи нарікання про неправдиве висвітлення в електронних ЗМІ інформації!».

Не залишився в боргу й сам Валентин К. Він пояснив,що,мовляв, «йому не відомо на якій підставі він(потерпілий діючий журналіст!- Авт.)здійснює вказані публікації йому невідомо, а так само чи являється він журналістом жодного разу Гурепко М.М. йому журналістом не представлявся та свого посвідчення не показував» - дослівний витяг із «Постанови…».

Абсурдне тлумачення правопорушника! Уявіть, січневий полудень, коли розлючений Колодан сильно грюкає у вхідні двері квартири,ображає грубою лайкою, погрожуючи «уничтожить» і т.д., потерпілому журналісту слід було вийти з ним на подвір’я будинку «для розмови», показавши журналістське посвідчення й представитися?! Кривднику Валерію, безперечно, про все було відомо від родичів, зокрема,що я діючий журналіст та письменник - про це йдеться на диктофонному записі!. Правда й те, що дійсно ніяким чином не реагував, аби нападник не виламав дерев’яні двері та не вдерся до квартири, заподіявши тілесні ушкодження! Про справжні наміри розлюченого К. неважко здогадатися! Про те, що я не реагував під час «концерту»  К. під дверима, до речі, визнала старший дізнавач, старший лейтенант поліції Юлія Лобода, прослухавши диктофонні записи в присутності нею допитаного потерпілого журналіста!

А за текстом «Постанови…» пана Бакая, К. «розмовляв не як із журналістом, а особою, з якою в нього неприязненні відносини,… яка розповсюджує неправдиву інформацію про його сім’ю…».

Стверджую:ніяких «неприязнених відносин» із Колоданом у журналіста не було з тієї причини, що, наголошую(!), із ним не(!) знайомий, і ніколи не спілкувався! Припускаю, небезпідставно:Колодана В.В. «накрутили» за прощальною ситною вечерею та чаркою його родичі та куми родичів подружжя Малишенків! Адже 19 січня вони допізна гучно «проводжали» на заробітки в Польщу пана Дмитра М, кума подружжя Анастасія Б. та Анастасії Р.! Ось та серйозна обставина, на яку ні високопільські, ні нововолронцовські поліцейські навіть не надали особливого значення! Або, гірше того, не захотіли?! Іноді у цій гарячій компанії не одну годину гостював той самий капітан поліції Сергій Манєгін,*  котрий похапцем склав «Протокол…» 20.01.2021 р. Невже не побачив на власні очі, як за його участі вечірньо-нічному застіллі дружний кумівський дует безцеременно… краде електроенергію?!ДУЖЕ(!) сумніваюся!

СЕРГІЙ МАНЄГІН саме той досвідчений офіцер поліції, котрий минулого року порадами та обіцянками «прикрив» справу про побиття до крові молодої жінки одним із місцевих підприємців у присутності її малолітньої донечки! В її ж батьківській оселі! Молодій мамі бізнес-леді непрошена гостя розкришила передній зуб,  била кулаком по голові та щелепі, залишивши синці і т.д. тільки за те, що не зуміла своєчасно повернути борг понад 1 тис.грн. за …з’їдені пиріжки та біляші, випиті пепсі, викурені сигарети тощо. Доведена до відчаю жіночка, забрала заяву в поліції!. Журналістське розслідування про цю ганебну історію було опубліковано наприкінці 2020 р. на веб-порталі ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»(м.Київ). І збережені відео-інтерв’ю з потерпілою!.

Припускаю, начальник сектору дізнання ВП№1 Олександр Бакай використав сумнівну «фішку» підозрюваного в скоєнні кримінального проступку(злочину) Валерія К. «Якщо Гурепко М.М. і посилається на те,що нібито він є журналістом, - йдеться в «Постанові про закриття кримінального провадження» від 22.04.2021 р.(ЄРДР №120212321300000058 від 25.03.2021 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.1 с.171 КК України), - то вважає, що його така журналістська діяльність є незаконною, адже принижує честь, гідність і репутацію сім’ї». ХТО Б ВИКОРИСТОВУВАВ ШИТИЙ БІЛИМИ НИТКАМИ АРГУМЕНТ,ТА ТІЛЬКИ НЕ НАЧАЛЬНИК СЕКТОРУ ДІЗНАННЯ ПОЛІЦІЇ ПАН БАКАЙ!

Таким чином начальник дізнавачів і нападник на журналіста КОЛОДАН В.В.…ВІДРЕАГУВАЛИ(!) на неспростовні факти протизаконних діянь! Це вже, погодьтеся,ЯВНИЙ(!) перебір!.

Факти ж, підтверджені серйозною доказовою базою,свідчать зовсім протилежне: роками молоде подружжя Анастасій Б. та Анастасія Р. краде недешеву електроенергію, а Анастасій, на пару з новоспеченим кумом браконьєрським способом не один рік виловлював рибу в Каховському водосховищі. В’ялили та реалізували. Їхнім «дахом» був тодішній начальник поліції. Цей керівник, до слова, місцевого правоохоронного органу, зі своїм іншим напарником-правоохоронцем… у недалекому минулому взяли хабар у сумі 10 тис.грн. Про це навіть були обнародувані офіційні повідомлення на веб-сайті Національної поліції України та писали багато вітчизняних ЗМІ. Екс-начальник деякий час «пересидів» «бурю» у м. Бериславі, а згодом… повернувся в рідні пенати нововоронцовської поліції! Не вигадки й те, що багато років тому…тато горе-начальника зі своїм колегою-офіцером міліції Миколою К. учиняли крадіжки худоби та ін. Обидвох «прославлених» конокрадів попросили з  лав міліції… із «вовчими» квитками!.Обійшлося без кримінальної відповідальності!

Сумнівна спадкоємність тата-офіцера міліції та сина-офіцера поліції, чи не так?

…Майор поліції та ще один поліцейський зацікавлено «знімали» покази в мешканців будинку №25 для… «Постанови…» начальника СД Олександра Бакая! Аби перевести «стрілки» на «неправдиву інформацію», яку начебто поширює Гурепко М.М. ?!На яку професійну доброчесність та неупередженість можна розраховувати від таких чесних і високопрофесійних поліцейських кадрів на місцях? До слова,не криючись, у день «знімання показів» майор поліції Олексюк спілкувався зі Анастасом Б.на центральній вулиці містечка перед вікнами квартири журналіста! Результати  р о з м о в и  вже відомі!.

Замість того,аби дійсно звернути увагу на заяви, журналістські розслідування та скарги журналіста ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ» та, нарешті, принципово(!) відреагувати на кричущі факти багаторічних розкрадань електроенергії в окремо взятому багатоквартирному будинку№25 у Нововоронцовці й не тільки, підлеглі начальника міжрайонного відділення комерційного обліку АТ «Херсонобленерго» Сергія Леонідовича Сорокотяги ні багато років тому, ні в 2020-2021 рр. так і не спромоглися виявити ні одного(!) крадія!. Лише майстерно імітують свою роботу!.

…На  початку ц.р. пан Сорокотяга …організував «секретний» наступ на злодіїв у так званій нововоронцовській Циганівці. Як журналісту підтвердили кілька джерел,яким можна довіряти, зокрема, серед енергетиків, в одному з багатоквартирних будинків містечка підозрюють у крадіжці близьку родичку одного з найдосвідченіших працівників Нововоронцовської дільниці Високопільського РЕМ і ЕЗ. Михайла К. Цей «заробітчанин», визнаний спец не лише у трудовому колективі, а й дуже шанований… серед розкрадачів електроенергії.«Засвітився» пан Михайло не лише в квартирі своєї близької родички, а в інших помешканнях містечка. Зокрема, декілька років тому цей електромонтер у поті чола привів електрику в «належний стан» у квартирі №12  подружжя Ш. та в недалекому минулому - інших помешканнях уже згаданого багатоквартирного будинку№25 по вул. Воронцова(колишня Леніна).

Тому й не дивно, що, Тетяна Ш, орендарі 3-кімн.кв. подружжя М. та  Анастас Б. і Анастасія Р., Олександр О. та інші лютою ненавистю наділяють занадто принципового журналіста!

Повернімося до нововоронцовського «кулібіна» Михайла К. У недалекому минулому він довгенько, і неодноразово, «чаклував» у  багатоквартирному будинку№25. Після його «невтомної» праці пропав номер(забілили!) на електричному стовпі, почастішали крадіжки дорогого енергоносія та нічного нестерпного гулу в 2-х під’їздах!. Невже це втручання журналіста в особисте життя власників квартир? Звичайно ж, категорично ні! Завдяки їм, енергетики недоплачують податки державі!.

Недоречним було б промовчати про понесені матеріальні та моральні  втрати  і… «круту» обновку багаторічного працівника Високопільського РЕМ і ЕЗ (нині -  міжрайонного відділення комерційного обліку, - Авт.) Михайла К.! Про них журналісту стало відомо з надійних джерел серед енергетиків, та й Нововоронцовка ж –не Сочі! Декілька місяців тому, в людному місці нашого містечка, спалахнув вогнем його власний автомобіль – матеріальна втрата для сімї відчутна. Та незабаром, на подив колег-електромонтерів і мешканців степового містечка, пан Михайло «осідлав» іншого сталевого коня -  красиву іномарку чорного кольору! На цьому шикарному авто  кілька разів(!) Михайло приїжджав «хімічити» і в згаданому багатоквартирному будинку №25!. А виходив із вечірніми сутінками…

Подейкують, мовляв,дехто зі впійманих на гарячому власників помешкань мусить сплатити до 100 тис.грн. штрафу!.Висновок:високопільські та нововоронцовські енергетики, якщо захочуть, уміють працювати професійно та результативно. Але ж чомусь… обминають десятою стежкою тих власників квартир будинку №25, котрі непомірно крадуть енергоносій. Правда, іноді зрідка імітуються перевірки…! А вже згаданий міжрайонний керівник Сергій Леонідович Сорокотяга та начальник відділення групи контролерів нововоронцовської дільниці  Ольга Олександрівна Калька не поспішають уживати кардинальних заходів Чому? Невже нема бажання, чи корупція заважає?!

Вони ж, не інопланетяни, а тривалий час допомагають міліції-поліції та керівникам АТ «Херсонобленерго» «штампувати» фіктивні відповіді для незговірливого журналіста! Дозволяють собі говорити неправду, закривати очі на цифри в рахунках, ігнорують нічне блокування лічильників безпосередньо з квартир, багато років підігруючи декотрим «дуже принциповим та чесним» слідчим поліції!.

РАЗ НА МІСЯЦЬ, А ВСЬОГО П’ЯТЬ, журналіст ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ», себто я, у робочий час телефонував панові Леонідові Сорокотязі, дуже ввічливо та коректно(!) прохав,аби врешті-решт організували перевірки безпосередньо у деяких квартирах і в прилеглих господарських спорудах(запис розмов збережено). А не під порогами, – візуальний огляд електролічильників, ще за радянських часів щитових, сходових кліток, дротів тощо.! Зі сучасними(!) приладами в руках! І, нарешті виявили приховані вмикачі,замуровані дроти в стінах, інші хитромудрі маніпуляції безпосередньо  в помешканнях, у лічильниках, тощо! Адже, наприклад, у кв.№12 подружжя Шкільних цілі ночі(й нерідко вдень!) лунає нестерпний гул електрики, а лічильник зовсім не працює або видає 1 - 2 кВт за ніч. а  за добу трохи більше! Іноді взимку тут імітується опалення жменькою вугілля, тонесеньких прутиками,дошками, картоном та ін. Навожу свіжі цифри: Шкільні «накачали» за грудень 2020 р.: – 159 кВт, за січень 2021 р.: – 142 кВт, за лютий 2021 р.: – 119 кВт., за березень 2021 р.: – 112 кВт., за квітень 2021 р:.- 112 кВт., з 1 травня по 1 червня  - 110 кВт

(01.06.2021 р. у буд.№25  показники лічильників знімали два іногородні контролери. Журналіст із ними  коректно спілкувався та попросив назвати і його цифри!).

Нещодавно, в 3-ій декаді травня у кв.№12 якийсь заробітчанин,котрий приїхав на старенькому велосипеді, не одну годину свердлив електричним дрилем, щосили гупав та виконував інші маніпуляції із електричним опаленням. А лічильник господарів ... «мовчав»!.

Невже безкарно можна наживатися на напівзруйнованому майновому комплексі консервного цеху, який був побудований та оснащений коштом (!) сільгоспвиробників , а також працівниками колишнього МПП «Тавр&я» уже колишнього Нововоронцовського району?!, Такими любителями нажитися на чужому добрі, як та Ш.?!

…Шкільних нещодавно… «преміювали»…субсидією на кругленьку суму! А ще поштарка  принесла не одну сотню гривень …від воюючої на Сході української держави на сплату за енергоносій та воду! Ні вдень, ні вночі із комина ніколи не видно диму! Вкрай рідко, в печі спалять хмиз, картон,дошки ящиків або трошки вугілля. Шкільні за ніч «качають» аж… нуль або 1-2 кВт! При тому, що готують їжу на електроплитці, перуть одяг та білизну і т.п. У сезон консервують багато городини та садовини!

Якої сили гулу КРАДЕНОЇ(!) електрики слід чекати від Шкільних та інших хапуг у новому сезоні консервування?! Клаптиків городів у Шкільної набралося кілька, не кажучи про чужий город по сусідству й… овочевий ринок! Не кращі показники їхнього лічильника й за минулі 5 років! Куди ж дивляться рейдові бригади та контролери під  мудрим керівництвом панів Сергія Сорокотяги та Ольги Кальки?! Або:далеко не бідні орендарі 3-кімн.кв. платять у зимові місяці та навесні не набагато більше від сусіда-журналіста. А сотні й сотні кВт енергоносія розкрадаються ними!. Це не лише нестерпний гул електричного опалення, а й задокументовані показники лічильників, відео і т.д.!

НАВЕДУ ПРИКЛАДИ: 3-кімн.кв. №15 орендарів подружжя М: грудень 2020 р. -1437 кВт., січень 2021 р. – 1327 кВт., лютий 2021 р.- 1303 кВт.,березень 2021 р.- 1300 кВт., квітень 2021 р.- 873 кВт.. з 1 травня по 1 червня 2021 р. - 503 кВт; 3-кімн.кв.орендарів подружжя Анастасія Б. та Анастасії Р.: грудень 2020 р.: -1139 кВт.,січень 2021 р.: - 1209 кВт.,лютий 2021 р.:- 1225 кВт.,березень 2021 р.: - 1162 кВт., квітень 2021 р.: -1011 кВт., з 30 квітня по 01 червня 2021 р. – 430 кВт.  Можна навести й інші приклади, коли непогано матеріально забезпечені власники квартир нерідко блокують лічильники різними способами, а нестерпний гул електрики з-за стін та стелі(маю на увазі  кв.№№12, 14,15, 3-кімн.кв.№ 18 та ін.) не стихає! Проте сповна користуються всіма доступними комунальними вигодами! Й надто задешево. Усі весняні ночі, а також не всі дні холодні. Порівняйте з показниками лічильника кв.№12 Шкільних!.

ХТО тільки з місцевого розливу «кулібінів» не побував із технічним причандаллям в цих та інших квартирах!!!

…Пан Сорокотяга  з жовтня 2020 р. журналіста ввічливо запевняв; «Я вас почув!», а в лютому 2021-го:  - «Взято на контроль!».А в березні поточного року взагалі проігнорував звернення журналіста! Припускаю, чому так чинить досвідчений та авторитетний посадовець із високою платнею! Гадаю, в його діях таки присутня корупційна складова! Інакше б давно відреагував, як слід!

Невже високопрофесійні менеджери від електрики не аналізують цифри та факти?!Чому за понад 10 років не впіймали на гарячому ні одного розкрадача електроенергії у будинку №25? Припускаю, дехто з високооплачуваного менеджменту має непоганий зиск або не хоче зв’язуватися з «дахами» злодіїв,наприклад, сином-поліцейським подружжя Шкільних?! Або паном О. із знайомствами з декотрими правоохоронцями(їхні імена відомі!!!). Як можна пояснити те, що електромонтер Прохорець у жовтні 2020 р., серед білої днини зняв корпус електролічильника кв.№12 подружжя Ш. і довгенько колупався там! Журналіст, випадково, став свідком! На запитання,чому він так чинить, чоловік пояснив, що «йому та напарнику наказало начальство»! ХТО ЦЕ НАЧАЛЬСТВО:СЕРГІЙ СОРОКОТЯГА,ЧИ ОЛЬГА КАЛЬКА?!Або:3-кімн.кв.№18 Олександра Степановича О. також у великій пошані працівників акціонерного товариства. І його внук Владислав  Н. також має блат у декотрих місцевих поліцейських чинів! Родина О. крадуть енергоносій цілі ночі, й удень також! За які заслуги ? Невже державний пенсіонер із високим грошовим забезпеченням завжди буде красти енергоносій, «гнобити» нічним гулом краденої електрики, ображаючи журналіста поки нарешті не виведуть на чисту воду?!.

Журналіст знайшов за доцільне ознайомити читачів та правоохоронні органи з «Постановою…» слідчого судді Нововоронцовського районного суду Вячеслава Олександровича Каневського, котрий розглянув заяву про хуліганські дії громадянина Валерія Вікторовича К.

У преамбулі Постанови іменем України від 21 березня 2021 р.,зокрема, йдеться про таке:

« Суддя Новороноцовського районного суду Каневський В.О., розглянувши матеріали, які надійшли від Сектора поліцейської діяльності №1 Відділення поліції №1 Бериславського районного відділу поліції ГУНП в Херсонській області про притягнення до адміністративної відповідальності Валерія Вікторовича К., 19.11.1972 року народження, який проживає по вул. Степова, 8 смт Нововоронцовка Бериславського району Херсонської області за ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Нововоронцовського районного суду…надійшов протокол про адміністративне правопорушення серії ВАБ №585734 від 20.01.2021 р.,згідно з яким Валерій К.20.01.2021 року близько 13 год.05 хв., перебуваючи  у багатоповерховому будинку по вул. Воронцова. 25 в смт Нововоронцовка…. Вчинив сварку із Гурепком М.М., стукаючи у двері, словесно погрожуючи заявникові фізичною розправою та висловлювався грубою нецензурною лайкою. Дії Валерія К. кваліфіковані за ст.173 КУпАП…Потерпілий Гурепко М.М. заявив клопотання про передачу вказаної справи до поліції для проведення розслідування вчиненого щодо нього злочину. Клопотання обґрунтоване тим, що в діях Валерій К. вбачалася загроза йому, як журналісту з приводу здійснення ним журналістських розслідувань, а не хуліганські дії. Тому просив клопотання задовольнити.

РОЗГЛЯНУВШИ КЛОПОТАННЯ ПОТЕРПІЛОГО, ВРАХУВАВШИ ПРИПИСИ СТ. 268. Ч.2. СТ.277, СТ.278 КУпАП, СУДДЯ ДІЙШОВ ВИСНОВКУ…

Як вбачається з клопотання, матеріалів справи, потерпілий Гурепко М.М. здійснює професійну діяльність журналіста, а особа,яка притягається до адміністративної відповідальності Колодан В.В. вчинив сварку з підстав здійснених останнім публікацій. У вказаному діянні вбачається , що дії, вчиненні проти здійснення законної професійної діяльності журналіста, який забезпечує конституційне право громадян на свободу думки і слова,на вільне вираження своїх поглядів і переконань, право вільно збирати,зберігати, використовувати і поширювати інформацію, необхідну їм для реалізації своїх прав, свобод та законних інтересів.

ОТЖЕ, ПОТЕРПІЛИМ У СПРАВІ Є ПРОФЕСІЙНИЙ ЖУРНАЛІСТ. Отже, вказані діяння містять ознаки складу кримінального правопорушення. передбаченого ст..171 КК України, а саме ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ. Відповідно до ст. 9 КУпАП, адміністративна відповідальність за правопорушення. передбаченого цим Кодексом настає,якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності. З урахуванням об’єкту посягання та особи потерпілого, у діях Валерія К.. вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого відповідною частиною ст.171 КК України…

КЕРУЮЧИСЬ СТ.СТ.247,277, 278,283, 284 КОДЕКСУ УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ,

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення стосовно Валерія Вікторовича К. за ст.173 КУпАП – ЗАКРИТИ. Протокол  про адміністративне правопорушення серії ВАБ №585734…з даними матеріалами направити до Відділення поліції№1 Бериславського райвідділу поліції ГУНП в Херсонській області для організації досудового розслідування….Постанова оскарженню не підлягає. Підписи судді та помічника голови суду.ПЕЧАТКА,».

…ДОСУДОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗДІЙСНЮВАЛИ начальник СД Відділення поліції№1 у селищі Високопіллі Бериславського районного відділу поліції ГУНП в Херсонській області, капітан поліції О.В.БАКАЙ та його підлеглі,про що викладено в тексті. Журналіст двічі(!) офіційно спілкувався зі слідчим суддею В.О.КАНЕВСЬКИМ, котрий розглянув справу,виявивши мужність не називати біле чорним! Згідно з буквою Закону! Він пообіцяв повернутися до порушеної потерпілим журналістом проблеми. Адже начальник сектору О.Бакай та його помічники в Нововоронцовці зробили все, аби відбілити, не притягнувши до заслуженої відповідальності не лише Валерія К., а й тих, хто роками краде електроенергію, «катує» сильним гулом електричного опалення сусіда, цькує, погрожує, принижує та ображає –діючого журналіста ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ».

Винні вони, а платить здоров’ям та репутацією журналіст! У цьому їм усіляко сприяють…міжрайонний керівник від АТ «Херсонобленерго» Сергій Сорокотяга, начальник групи контролерів у Нововоронцовці Ольга Калька та їхні дуже досвідчені підлеглі-електромонтери. На жаль, потерпілий журналіст зробив маловтішний висновок:у багатоквартирному будинку №25 діє щось схоже  злочинну групу. А начальник СД пан Бакай, читаючи журналістські розслідування на веб-порталі ГО «Журналісти проти корупції» та надані старшому дізнавачу у справі,старшому лейтенантові поліції Юлії Лободі, повиписував те, що… могло врятувати від криміналу родича поліцейського конвоїра та виправдати протиправні дії щирих знайомих по…злодійському ремеслу?! Я не ставив за мету досліджувати всі «ребуси» чесних та відданих служінню державі слідчих Нововоронцовки та Високопілля!

Нічого журналісту невідомо про процесуальне керівництво пана прокурора пана Радченка, напевно, він «зіграв» із начальником СД в одні «ворота»…проти потерпілого журналіста ГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»?! Невже непогано оплачуваний державний службовець не читав науково-практичний коментар до ст.171 КК України та Постанову ВР України про посилення захисту журналістів ЗМІ?!  І Конституцію України читати не завадило б! Кому «підіграв»?!

Розв’язка в цій історії обов’язково буде! Якщо ж,нарешті, восторжествують доброчесність місцевого та обласного менеджменту АТ «Херсонобленерго», службова етика місцевих та столичних правоохоронців. Журналісти не покладуть справу «під сукно»! Для цього є вищі державні інстанції та інститути!.

Нагадаю:Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №3633, який передбачає ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ЖУРНАЛІСТІВ. ЗАКОНОПРОЕКТОМ ВНОСЯТЬ ЗМІНИ ДО СТ.171 КК УКРАЇНИ(перешкоджання законній діяльності журналістів) та ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) КК УКРАЇНИ( опубліковано 02 лютого 2021 р. на веб-порталі ВР України,Новинний центр).

Отже, начальнику СД пану Олександру БАКАЮ, перш аніж постановою відміняти кримінальну(!) відповідальність за вчинення кримінального правопорушення (ПРОСТУПКУ) проти журналіста ІА об’єднання журналістів ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ» Національного руху «За справедливість», слід було не ставити на перше місце(!) емоції та неправду декотрих свідків – дійсно зацікавлених розкрадачів електроенергії, а досконально вивчити справу, статті КК України, Постанову ВР України, Конституцію України та публікації юристів-експертів та науковців! Підвищення професійного рівня не завадить нікому!

«Постанова…» начальника СД Олександра БАКАЯ це, припускаю, – чи не навмисне ігнорування ст.171 КК України дізнавачем-інспектором, капітаном поліції Сергієм Манєгіним! Й старший дізнавач, старший лейтенант поліції Юлія ЛОБОДА НАСПРАВДІ НЕ БУЛА ЗАЦІКАВЛЕНА В ТОРЖЕСТВІ ПРАВДИ! А капітан поліції МАНЄГІН,напевно, таким чином віддячив… за неодноразові «гарячі» прийоми у вечірньо-нічній компанії кумів  подружжя Анастасія Б., його дружини Анастасії Р. та їхніх кумів подружжя Ірини і Дмитра М. Складений ним «Протокол прийняття заяви про кримінальне порушення…» 20 січня 2021 р. дійсно гарантував «легкий переляк»Валентину К., родичеві Анастасія Б та Анастасія Б,знайомого Малишенків! Яких ще «сюрпризів» можна чекати від «зцементованого» кумівського дуету при такому доброчесному, високооплачуваному Українською державою поліцейському, як Сергій Манєгін та інших?!

Але ж і суддя Нововоронцовського районного суду Вячеслав КАНЕВСЬКИЙ на фірмовому бланку за вихідним №954/275/21/2778 17.05.2021 р. надіслав БЕРИСЛАВСЬКІЙ ОКРУЖНІЙ ПРОКУРАТУРІ  документ (НА ФОТО), у якому, крім докладного викладення фабули правопорушення, зокрема, ідеться про таке:

«ОТЖЕ, СУДДЯ ДІЙШОВ ВИСНОВКУ, ЩО ВКАЗАНІ ДІЯННЯ (ЙДЕТЬСЯ ПРО ВЧИНЕНЕ КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУЩЕННЯ 20.01.2021 Р. ГРОМАДЯНИНОМ Валентином К. -Авт.) МІСТИЛИ ОЗНАКИ СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО Ст.171 КК УКРАЇНИ, А САМЕ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ. ТОМУ ВИРІШЕНО ПИТАННЯ ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ. ПОСТАНОВОЮ СЛІДЧОГО ВІДДІЛЕННЯ ПОЛІЦІЇ№1 (МАЄТЬСЯ НА УВАЗІ НАЧАЛЬНИК СД КАПІТАН ПОЛІЦІЇ ОЛЕКСАНДР БАКАЙ, - Авт.) БЕРИСЛАВСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ ГУНП В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВІ ЗАКРИТО ЗА ВІДСУТНОСТІ В ДІЯХ Валерія К. СКЛАДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ. Стаття 129-1 Конституції України встановлює,що судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснєю суд. Одним із принципів юридичної відповідальності є принцип невідворотності, який полягає у тому, що правопорушення повинно обов’язково за будь-яких умов тягти за собою відповідальність правопорушника. Якщо правопорушення скоєне, а відповідальність не настала, то це спричиняє шкоду авторитету закону і влади.

ТОМУ, КЕРУЮЧИСЬ СТ.395 КУпАП, прошу перевірити законність прийнятого слідчим Відділення поліції№1 БЕРИСЛАВСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ ГУНП В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ рішення, прийнятого за результатами досудового розслідування,розпочатого на підставі ПОСТАНОВИ(!) Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 23.03.2021 р. стосовно Валерія Вікторовича К.ПРО РЕЗУЛЬТАТ ПРИЙНЯТОГО РІШЕННЯ ПРОШУ ПОВІДОМИТИ СУД.  Суддя В.О.КАНЕВСЬКИЙ.ПІДПИС.».

ВІД РЕДАКЦІЇ. Коли  праця над матеріалом була завершена,стало відомо, що капітан поліції Сергій Манєгін*… подав заяву на звільнення  та вже звільнився з лав української поліції Гадаємо, добрий знак!. Інформацію 29 травня у розмові з нашим журналістом підтвердив його безпосередній керівник. Як повідомили в Нововоронцовському районному суді Херсонської області, 28 травня 2021 р. на електронну адресу Бериславської окружної прокуратури був НАПРАВЛЕНИЙ ПОВТОРНИЙ ЗАПИТ (!) про те, що,зокрема, просять «…перевірити законність прийнятого слідчим Відділення №1 Бериславського районного відділу поліції … рішення, прийнятого за результатами досудового розслідування на підставі постанови Іменем України Нововоронцовського районного суду…від 23.03.2021 р. стосовно Валерія Вікторовича К.».

Чи не банальна тяганина має місце або небажання притягнути правопорушника родича подружжя поліцейського конвоїра Анастасія Б. та працівниці КП «Комсервіс» Анастасії Р., до відповідальності за кримінальні дії, вчинені проти професійного журналіста ВГО «ЖУРНАЛІСТИ ПРОТИ КОРУПЦІЇ»?!

Напевно, не варто сподіватися на справедливість від щедро оплачуваних Українською державою керівника Бериславської окружної прокуратури пана Дмитра Вікторовича ЗІНЕВИЧА та його підлеглих на місцях?!До викладеного в журналістському розслідуванні, додамо наступне.

Начальник Нововоронцовського відділу Бериславської місцевої прокуратури Дмитро ЗІНЕВИЧ 21.02.2018 р.,№118-527-18, зокрема, встановив: «…у зверненні не наведено достовірних даних про вчинення злочину…». Зі журналістом-розслідувачем, як потерпілим, «дуже зайнятий» пан ЗІНЕВИЧ не зустрічався. Він б міг надати докази розкрадань електроенергії декотрими громадянам в багатокв.кв.буд.№25 та нелюдським тиском, як на професійного журналіста. Прокурор лише підписав грамотну з точки зору українського законодавства відповідь!

Нормальні ж люди об’єктивно(!) оцінюють «заслуги» різних мастей правопорушників  та їхніх покровителів.

 

Mail – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 ПРО ЖУРНАЛІСТА І ПИСЬМЕННИКА ГУРЕПКО МИКОЛУ МИХАЙЛОВИЧА ЧИТАЙТЕ В УКРАЇНСЬКІЙ ВІКІПЕДІЇ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter