Друк

З 1 жовтня всі медичні заклади в Україні переходять на новий процес формування електронних листків непрацездатності. Паперових листків непрацездатності більше не буде. Створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність, як основи для електронного листка непрацездатності, буде обов’язковим для усіх медичних закладів, у яких є ліцензія на медичну практику. Незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України.

Запровадження медичного висновку про тимчасову непрацездатність підвищить контрольованість процесів засвідчення непрацездатності та суттєво зможе економити бюджетні кошти. Адже зменшує корупційні ризики при видачі необґрунтованих лікарняних та спрощує отримання страхових виплат.

Пацієнтам більше не доведеться нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності. А роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про те що їх працівники були непрацездатності в особистому електронному кабінеті на порталі Електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для лікаря це зменшить кількість паперової роботи. Адже медичний і фінансовий процес тепер розділяється. Лікар займається лише медичною частиною і не заповнює жодної адміністративної інформації про роботодавця. Всі необхідні дані додаються автоматично.

Таким чином процес підтвердження тимчасової непрацездатності автоматизується і стає прозорішим та зручнішим для пацієнтів, роботодавців, медиків та соцпрацівників.

Як це відбувається. В електронній системі охорони здоров’я лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Тобто фіксує, що пацієнт в цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу. Цей висновок формується з електронних медичних записів, які лікар веде щодо пацієнта в його електронній медичній картці. Йдеться про діагноз, лікування та іншу медичну інформацію. Жодної адміністративної інформації лікар записувати не буде.

Отож лікар створює електронні медичні записи на основі яких він має опцію створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це електронний документ. Лікар підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом. Після підпису документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта. А лише інформація від лікаря, що в певний період часу людина не може працювати через стан здоров’я.

Пенсійний фонд у своєму реєстрі також доповнює дані інформацією про роботодавця. Фактично це вже і є електронний лікарняний, який направляється роботодавцю. Пацієнт може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду. Тобто пацієнт може перевірити, що йому дійсно сформували електронний лікарняний. В свою чергу роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний. Обмін інформацією відбувається автоматично.

У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення, про те, що йому створили такий медичний висновок. Для пацієнта це є підтвердженням, що ця інформація буде надіслана в Пенсійний фонд. Коли Пенсійний фонд доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності. А отже - оплатять період непрацездатності.

Прохання до всіх пацієнтів!!!

При зверненні до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра з яким у Вас заключена декларація з приводу захворювань та отримання електронного листка непрацездатності беріть з собою паспорт, ідентифікаційний код, телефон з метою необхідності перепровірити записи в електронній базі даних. Є випадки коли людина змінила прізвище, отримала інший паспорт, змінила номер телефону тощо, то в такому випадку неможливо буде сформувати електронний листок непрацездатності і як наслідок необхідно буде вносити нові дані в електронну базу даних, а це займе певний період часу.Тому всі працюючі заздалегідь разом зі своїми сімейними лікарями перепровірте правильність заповнення Ваших декларацій.

Віра Мєлєнтьєва, в.о. директора КНП «Нововоронцовський ЦПМСД»

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter